dimarts, 8 de juliol del 2008

Més de tres-centes persones passen per la festa de retorn de l’associació Arç




La cultura popular mostra la seva força amb gegants, grallers, diables, un esbart i bastoners
L’Associació ARÇ va realitzar aquest diumenge 6 de juliol la seva festa de retorn al passeig del Mestre Guich de Ripoll. Més de tres-centes persones van passar-hi al llarg de la tarda per gaudir d’activitats com l’Espai Mainada, una mostra de cultura popular i, finalment, el concert de Mantornà. El pagès Pep Riera va “apadrinar” el retorn de l’Arç amb un discurs en el que va emfatizar la necessitat de bastir col·lectius de base en la defensa del territori, la cultura i la llengua i cap a una societat més justa.
A primera hora de la tarda el tret de sortida de les activitats el va donar l’Espai Mainada amb animació infantil, la construcció del trencaclosques gegant dels Països Catalans i un campionat de bitlles catalanes. Així mateix, diverses entitats com Obrim els Ulls, el Jardí Botànic de Gombrèn, els Diables de Ripoll i la mateixa Associació Arç van participar en la Fira d’Entitats. També es van plantar els gegants de Villallonga de Ter i Camprodon i el drac Lluert de Ripoll.
L’activitat central d’aquesta tarda festiva va ser la mostra de cultura popular. En primer lloc va actuar l’Esbart de Ribes Eudald Coma que, abans de marxar cap a Praga, va mostrar cinc danses tradicionals del Ripollès i d’altres punts dels Països Catalans com el País Valencià. Entre cançó i cançó, els gegants de Vilallonga i Camprodon i els diables de Ripoll van ballar acompanyats pels grallers de Campdevànol. Posteriorment, va ser el torn de l’espectacularitat i la força de la colla bastonera Quico Sabaté de Sant Celoni (el Baix Montseny). Els celonins van combinar balls tradicionals amb cançons revolucionàries com el Cant dels Maulets o la Bella Ciao. Paral·lelament grans i petits van poder gaudir de xocolata desfeta i de coca.
Finalment, la festa de retorn de l’ARÇ es va tancar amb un parlament del “padrí” Pep Riera, excoordinador nacional de la Unió de Pagesos i membre de l’Assemblea Pagesa. Riera va destacar la necessitat que arreu de les comarques sorgeixin moviments de base i va encoratjar a la societat del Ripollès a organitzar-se en la defensa del territori, la cultura i la llengua i avançar cap a una societat més justa. Des de l’associació Arç es va recordar els seus origens a la dècada dels 90 i es va explicar el significat del nom de l’associació, un arbust espinós propi del clima mediterrani. Finalment, música amb Mantornà amb cançons tradicionals i d’altres punts del país com Mallorca i el Baix Vinalopó.
L’associació Arç es defineix com un col·lectiu plural de persones del Ripollès que lluiten per una societat més justa, per la defensa del territori i uns Països Catalans lliures. En aquest sentit, algunes de les línies d’actuació són el foment de la cultura popular i la llengua dels Països Catalans, la recuperació de la memòria històrica, la solidaritat amb les lluites populars tant del nostre país com d’arreu del món i la defensa del territori. De fet, la primera activitat, més enllà de la presentació, serà una jornada de reflexió territorial que es realitzarà a Sant Joan de les Abadesses el proper dia 17 en col·laboració amb el Centre per a la Sostenibilitat Territorial i el Centre d’Educació Ambiental Alt Ter.
7 de juliol de 2008
El Ripollès, Països Catalans