Aquest proper diumenge 17 de febrer és més que probable que l'actual província autònoma sèrbia de Kosovo declari la seva independència unilateral, amb el suport implícit dels Estats Units i la plana major de la Unió Europea (excepte Grècia, Espanya i Xipre -la part grecoxipriota-). Sèrbia hi està totalment en contra, i afirma que només l'ONU podria validar aquest procés, ja que de moment les seves resolucions li donen la raó. Ahir matex Sèrbia aprovava una llei que declarava il·legal la futura independència kosovar, una llei que inclou un plà per tallar en sec el subministrament elèctric, telefònic i d'aigua a Kosovo en cas de declaració unilateral.
Rússia, tradicional aliat de Sèrbia, va anunciar ahir que no s'oposarà frontalment al reconeixement de Kosovo com a nou Estat independent, ja que ho veu "inevitable". De totes maneres el seu president, Vladimir Putin, titllava ahir d' "hipòcrita" acceptar la independència de Kosovo, tenint en compte que en d'altres països com a Espanya "la gent no vol viure dins del mateix Estat". "Perquè no aneu a ajudar-los?" va espetar als periodistes europeus. Putin acusa els governs dels estats d'Europa de tractar diferent els problemes segons la regió on apareixen, citant el cas de Xipre, o el d'Espanya.
"Teniu una doble vara de mesurar", va acabar, mentre afirmava que la independència kosovar "no és ni moral ni jurídica". El mateix govern rus però afirmava que no imposarà sancions de cap tipus a un futur estat independent de Kosovo. De fet Putin va anar més enllà i va proposar uns "principis universals" que s'haurien d'aplicar a nivell internacional per tractar els casos de territoris que tenen anhels independentistes.Tal i com hem dit al principi, ahir el govern espanyol va fer pública la seva postura oficial respecte al reconeixement d'una eventual independència kosovar, afirmant que no pensa reconèixer-la "ni a curt ni a mig termini".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada