dimarts, 4 de març del 2008

El dictat en català aplega més de sis-centes persones a Perpinyà

Dissabte passat es va celebrar a Perpinyà una nova edició del "Dictat Català", en el qual hi van participar més de sis-centes de persones. El text escollit va ser "La corbata", de Joan-Lluís Lluís. Aquesta prova d'ortografia va impulsar-la la regidoria de cultura catalana, l'any 2000, per denunciar l'edicte del rei de França Lluís XIV, que l'1 d'abril de l'any 1700 va prohibir l'ús públic del català a les comarques nord-catalanes.
Amb els anys, ha esdevingut en un acte festiu, reivindicatiu i d'homenatge a la llengua catalana.
El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, va obrir el sobre que contenia el text i el cantant i locutor de ràdio Gerard Jacques i l'actriu Henriquette Torrente, els responsables de dictar-los als assistents.
El dictat presentava tres nivells de dificultat: una primera part més senzilla per a principiants, una altra per a persones amb un nivell mitjà de català, i la tercera, més difícil i amb paranys lingüístics. Després d'una correcció anònima, els resultats es donaran a conèixer l'1 d'abril a la sala de les Llibertats. Les persones que menys faltes facin rebran lots de llibres com a premi, però tots els participants rebran un diploma acreditatiu.
font : llibertat.cat