dimarts, 4 de març del 2008

La Plataforma Som lo que sembrem vol una Catalunya lliure de transgènics

En el marc de Fira Natura de Lleida s'ha presentat la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que es proposa 'declarar Catalunya lliure de transgènics'. Amb aquest objectiu, s'ha creat la plataforma 'Som lo que sembrem' que, amb la presentació d'aquesta campanya, pretén recollir 500.000 signatures per debatre al Parlament de Catalunya una llei que declari el país lliure de transgènics. Encara que una Iniciativa Popular només requereix 50.000 signatures per poder ser debatuda al Parlament, la plataforma en vol recollir 500.000 per entrar al Parlament 'amb molta més força'.
En el marc de la desena edició de Fira Natura s'ha presentat a Lleida la ILP que pretén, entre altres coses, 'garantir el dret dels consumidors a escollir l'alimentació i la dels productors a escollir el tipus d'agricultura, a la vegada que es protegeix el patrimoni cultural i biològic i es salvaguarda la biodiversitat'.

Josep Pàmies, membre de la plataforma Som lo que sembrem i activista antitransgènic, ha afirmat que amb 500.000 signatures es podrà entrar 'amb més força' al Parlament de Catalunya i així poder reclamar una Catalunya lliure de transgènics tal com 'demana la societat civil'.

Un dels temes destacats en la presentació de la ILP ha estat la contaminació de cultius o explotacions ecològiques. Assumpta Codinacs, de la plataforma, manifesta la seva desaprovació al silenci que les institucions mostren respecte a aquest tema per no crear alarma entre els consumidors de productes ecològics.

Fruit de la iniciativa catalana altres països europeus pretenen crear plataformes similars per estendre a tot el continent la declaració d'una Europa 'lliure de transgènics' i unir així esforços contra la proliferació de cultius transgènics en vàries de les seves modalitats per tal d'aconseguir 'una agricultura de més qualitat en tots els aspectes'. Segons Pàmies, 'en un futur no llunyà els pagesos podrien no poder reproduir les seves pròpies llavors'.

Segons Olivier Keller, secretari general de la Confédération Paysanne, iniciatives com la catalana són importants per 'pressionar el Parlament Europeu' i aconseguir una agricultura sense transgènics. Olivier Keller també manifesta que França és un consumidor de carns espanyoles amb denominació d'origen, els consumidors francesos, però, 'es qüestionen la qualitat d'aquestes carns degut a que l'estat és uns dels màxims productors d'agricultura transgènica'. Segons Keller, iniciatives com la que es presentava aquest diumenge serveixen a més a més per posar en contacte la societat civil dels dos països en matèria de transgènics.

Pàmies no descarta una consulta popular sobre la temàtica dels productes transgènics. Segons la plataforma, Catalunya destina, al cultiu de productes modificats genèticament, una superfície molt superior que a la resta d'estats de la Unió Europea. En l'acte, estava prevista l'assistència del sindicalista francès José Bové, sindicalista agrícola i una de les figures del moviment altermundialista, que no ha pogut ser-hi per motius professionals.
font : directe.cat