dijous, 15 de novembre del 2007

Els universitaris surten al carrer contra el Procés de Bolonya

Consideren que privatitza la universitat i converteix l'ensenyament en una mercaderia
Els universitaris d'arreu del país estan convocats a manifestar-se avui contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, conegut com el procés de Bolonya, que equipara els ensenyaments a tot Europa. Les protestes les ha convocades la Plataforma de Defensa de la Universitat Pública i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Consideren que la reforma fomentarà la privatització de les universitats i convertirà l'ensenyament en una mercaderia.
Pels estudiants el Procés de Bolonya fomenta un ensenyament elitista per dues raons: perquè el sistema de crèdits està pensat per estudiants a temps complet i perquè no preveu un increment dels recursos públics. Per això reclamen la paralització del pla, l'obertura d'un debat entre les institucions i la comunitat educativa i l'increment de la despesa en educació pública. És a dir, que el finançament de les universitats es faci amb diners públics i no privats. També volen que hi hagi més professors i unes millors infrastructures, que es defensi l'us del català a les aules i es garanteixi que els professors tinguin el nivell C de català; que es rebaixin els preus del transport públic per als estudiants i es creï un salari estudiantil; que les taxes universitàries augmentin només al ritme de l'IPC i acabin essent gratuïtes, que es creï una conselleria d'Universitats i Recerca i que es tinguin en compte les reivindicacions del moviment estudiantil per a les reformes legislatives. Al mateix temps, demanen la derogació de la LOU, la Llei Orgànica d'Universitats.
Vaga i manifestacions arreu La majoria de manifestacions convocades per avui es faran a les 12.00. A Barcelona sortirà de la Plaça Universitat; a València començarà a la Facultat d'Història; a Castelló, a la Plaça la Pau; a Girona, a la Plaça Catalunya; a Lleida, a la Plaça Víctor Siurana; a Manresa hi haurà una concentració a la Plaça Crist Rei; a Gandia es farà una concentració davant de l'ajuntament i a Gata de Gorgos es farà una protesta a l'Avinguda d'Alacant. Per últim, a Alacant hi haurà una cercavila a les 11.00 a la Biblioteca General de la Universitat.

Protestes a l'estat francès A l'estat francès, a més de la vaga en els transports públics, aquests dies també hi ha protestes d'estudiants. Els sindicats es queixen de la llei d'universitaris, impulsada per la ministra Valérie Précresse i aprovada el mes d'agost. La llei dóna més autonomia als centres per a gestionar-se els pressupostos i els recursos humans, però, pels sindicats, això farà que les universitats públiques acabin depenent dels recursos de les empreses privades. Ahir, per exemple, van reeixir a blocar trenta-sis universitats de l'estat (el total són vuitanta-cinc).