dimecres, 21 de novembre del 2007

Nlongbvouo i la pancarta "prohibida"

ACUSACIÓ · Jutgen un jove de Girona, d'origen camerunès, per un suposat delicte d'atemptat contra uns mossos a la sortida del partit Catalunya-Euskadi.
TESTIMONI · Algunes persones que van presenciar els fets contradiuen la versió de la policia.

Si la família de Yannick Thierry Nlongbvouo hagués triat qualsevol altre país del món per anar a guanyar-se la vida quan van marxar del Camerun, aquesta història no s'hauria produït mai. Però Yannick va créixer i estudiar primer a Mataró i després a Girona. I en aquesta ciutat la gent jove es fa gran parlant en català -també al carrer!- i en un ambient en què la selecció nacional de futbol aixeca passions, fins al punt que quan la deixen jugar s'omplen autocars per anar a Barcelona.
Yannick va enfilar-se en un d'aquests autocars, el 8 d'octubre de l'any passat, per anar amb uns amics al Camp Nou per presenciar el Catalunya-Euskadi. Tot va anar bé, amb gols i reivindicacions polítiques, fins al final del partit quan en abandonar l'estadi el jove va tenir una topada amb uns agents dels Mossos d'Esquadra a conseqüència de la qual ahir va haver de comparèixer com a acusat dels delictes d'atemptat i lesions en un jutjat penal de Barcelona. El ministeri fiscal li demana dos anys i mig de presó, i fins a tres anys l'acusació particular de la Generalitat.
Els agents, que ahir en la seva declaració davant el jutge van incórrer en diverses contradiccions sobre la versió dels fets, sostenen que el jove es va dirigir cap a ells insultant-los i dient-los en castellà, "fills de puta" i "caps quadrats". Els policies asseguren que l'acusat va clavar un cop de puny a un dels agents i que aleshores el van detenir.
El jove, que durant el judici va fer evident que no parla en castellà, va assegurar que en sortir del partit es va voler fer una foto amb una bandera d'Euskadi, tenint de fons l'estadi i les furgonetes policials. Aleshores un agent li va dir que no els podien fer fotos a la vegada que agafava a un amic de Yannick una pancarta amb la llegenda "Euskal Presoak, Euskal Herrira" amb l'argument que "estava prohibida". Yannick va voler recuperar la pancarta, els mossos s'hi van negar i "quan els vaig demanar la identificació se'm van tirar a sobre, vam caure a terra i em van emmanillar mentre un em posava el genoll a l'esquena, l'altre em pressionava el nas, i un altre em deia «et matarem»".
Diverses persones que van presenciar els fets van confirmar ahir davant el jutge la versió del noi i fins i tot una testimoni va parlar de la "brutal força que van fer servir els mossos".