divendres, 15 de febrer del 2008

La vaga general contra l’estat d’excepció paralitza la normalitat al País Basc

La jornada de vaga general convocada al País Basc convocada per l’esquerra abertzale contra les darreres detencions i la il.legalització d’ANB i EHAK ha tingut un important seguiment de la població. El recolzament del sindicat LAB ha estat cabdal per a l’èxit d’aquesta convocatòria, malgrat la important pressió policíaca. La vaga ha paralitzat tota la normalitat diària de les poblacions de les dues comunitats autònomes. Per contra, els mitjans de comunicació oficials han minimitzat el seguiment de la vaga, de la qual només han trasmès informacions d’algunes incidències, o bé dels portaveus institucionals i de la patronal.
Algunes fonts informatives com La Haine han fet un seguiment de la vaga general basca a la xarxa. Youtube també servit de vehicle informatiu del seguiment de la vaga, a través de gravacions de particulars que han volgut aportar imatges de la vaga que els mèdia no han ofert. En aquest sentit, Vilaweb també ha fet un seguiment actualitzat de la vaga, malgrat que avui no han ofert informacions cap dels mitjans pertanyents a l’esquerra abertzale, com el diaris Gara i Berria, que també han secundat la mobilització de protesta i tenen les seves webs no operatives.
LAB ha descrit com a notable el seguiment i la participació de la població a les mobilitzacions d’aquesta convocatòria d’aturada total. En un comunicat aquest sindicat ha cridat al seguiment i participació a la vaga, ja que considera que les mesures repressives de caràcter polític i judicial dels darrers dies corresponen a una ofensiva antidemocratica i antijuridica que situa el pols polític de fons que viu Euskal Herria després de l'esgotament del marc autonomico vigent (...). L'Estat espanyol no té un problema amb l'esquerra abertzale sinó amb Euskal Herria.
Durant la jornada s’han practicat fins 24 detencions i nombroses “retencions”. Algunes de les persones detingudes eren activistes que havien tallat el trànsit amb mètodes de resistència pacífica. En molts altres casos els detinguts formaven part de piquets informatius que han estat detinguts per la policia autonòmica pel sol fet d’estar agrupats amb altres persones al carrer. La presència de la policia autonòmica ha estat asfixiant, segons alguns testimonis. Els agents antiavalots, encaputxats i fortament armats, ha pres totes les posicions pròximes a les convocatòries de reunió o als indrets més estratègics les poblacions basques.