dilluns, 28 d’abril del 2008

Actes per commemorar el 1r de maig






Homenatge a Francesc Layret
Divendres passat, La Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) i l'Espai Jove de la Intersindical-CSC van fer un homenatge a Francesc layret, ferm defensor del moviment obrer català, fins al seu assassinat, l'any 1920. Aquest acte serví, uns dies abans de la Diada dels Treballadors i les Treballadores, per tal de reivindicar les idees d'una persona que se situà sempre al costat de la gent humil i la nació catalana.
A l'inici de l'homenatge, el secretari d'Organització de l'Espai Jove, Roger Bujons, va recordar la figura de Francesc Layret, del qual en destacà la tenacitat amb la que defensà la classe obrera i treballadora, tant de la Unió de Rabassaires com de la CNT de llavors, així com denuncià que la seva mort fou causada per uns pistoleristes a sou de la patronal i del govern civil, els qual van quedar impunes, segons informa la CAJEI
El segon en intervenir fou Oriol Sánchez, portaveu de la CAJEI , el qual destacà que els joves són un dels col·lectius més afectats per la precarietat, més explotats i més indefensos davant el capitalisme. Per tal de donar la volta a aquesta situació, Oriol Sánchez advocà per la construcció d'un sindicalisme nacional i de classe que lluiti per la independència i el socialisme dels Països Catalans i, citant Francesc Layret, va apostar perquè els obrers i les obreres lluitin també per aconseguir el poder polític, com a únic camí per tal de canviar la situació actual del món laboral.
Finalment, David Soriano, portaveu de l'Espai Jove de la Intersindical-CSC , va coincidir en la necessitat d'un fort i majoritari sindicat nacional i de classe i en una major col·laboració entre els agents socials, polítics i sindicals independentistes d'aquest país. David Soriano, que va qualificar CCOO i UGT com a “els bufons neoliberals del sistema”, va apostar per l'exercici d'un sindicalisme sociopolític que pretengui alterar la correlació de forces capital-treball, amb clara filosofia de crear un contrapoder al sistema establert.
L'acte va acabar amb el cant dels Segadors i la Internacional i amb una ofrena floral a l'estàtua en honor a Francesc Layret.