dijous, 6 de març del 2008

Localitzada una fossa on hi podrien haver les restes d'Andreu Nin

L'Exèrcit de Terra ha trobat al quarter de la Brigada Paracaigudista de la Base Primo de Rivera, a la localitat d'Alcalá de Henares (Madrid), una fossa comuna situada a dos metres de profunditat amb les restes d'almenys cinc persones. La troballa es va produir la setmana passada quan una excavadora que feia obres de remodelació del quarter –creat als anys cinquanta- va desenterrar les restes. La localització de la fossa fa pensar que es tracti del lloc on va ser enterrat el líder del POUM Andreu Nin, que segons els documents que van donar a conèixer Dolors Genovès i Llibert Ferri al documental 'Operació Nikolai', va ser torturat i finalment assassinat per ordre del general Orlov, que actuava en nom d'Stalin, a Alcalá de Henares al juny de 1937.
L'Exèrcit de Terra confirma que s'ha localitzat una fossa però de moment manté el silenci sobre les circumstàncies de la troballa perquè, segons el seu departament de premsa, la qüestió està sota investigació judicial. De fet, el cas està a mans d'un jutge castrense del Jutjat Militar número 11, que ha ordenat que es paralitzin les obres i es retirin les restes òssies, i ha iniciat una investigació per provar de determinar les identitats dels cossos.

La troballa ha suscitat l'expectativa que entre els cinc cadàvers hi hagi el de l'històric dirigent del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) Andreu Nin, assassinat a Alcalá de Henares per agents soviètics el 1937. Nin va ser detingut el 16 de juny de 1937 a les Rambles de Barcelona per agents de la Brigada Especial de Madrid.

Va ser traslladat a València, Madrid i després a la presó cel·lular d'Alcalá de Henares. Tot i que el seu nom no va ser registrat, en l'Arxiu Històric Nacional de Madrid es conserven quatre declaracions seves en què negava repetidament les acusacions d'espionatge a favor de Franco. Segons els documents i les investigacions realitzades en els últims anys, va ser assassinat entre el 21 i el 24 de juny a aquesta localitat madrilenya.

Un dels factors que fa pensar que es podria tractar de la fossa on hi ha les restes de nin Nin és que la base militar on s'ha trobat es va crear als anys cinquanta sobre els terrenys del que va ser l'aeròdrom del Barberán i Collar de les forces aèries republicanes durant la Guerra Civil, que va jugar un paper clau en la defensa de Madrid. En tot cas, aquest extrem no es podrà confirmar fins que el jutge tanqui la seva investigació i es tinguin els resultats de les proves de l'ADN.
font : directe.cat