dijous, 10 de gener del 2008

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut

Segons ha informat la web del diari basc Gara, un dels dos joves bascos detinguts ahir per la Guàrdia Civil a la localitat d’Arrasate, Igor Portu Juanena, es troba ingressat a la UCI de l'Hospital Donostia en estat greu, amb dues costelles trencades i perforació pulmonar, així com hematomes arreu del cos i una hemorràgia en l'ull esquerre. Des d'ahir està incomunicat a mans de la Guàrdia Civil, cos armat que aquesta matinada ha escorcollat els domicilis de dos dels independentistes bascos detinguts recentment. El moviment pro amnistia ha fet una crida a la mobilització per denunciar aquest nou atemptat contra els drets i llibertats de la ciutadania basca.
Igor Portu Juanena, que va ser detingut ahir la localitat basca d’Arrasate juntament amb Mattin Sarasola, es troba ingressat a la UCI de l'Hospital Donostia des d'aquesta matinada, segons ha informat l’organisme antirepressiu Askatasuna i la web del diari Gara.
Segons l’informe mèdic de l'hospital, el jove, que va ingressar al centre a les 3.56, té una "fractura de l'arc costal posterior de la novena costella esquerra", a més de "una important entrada d'aire en la part inferior de sota els pulmons i entrada d'aire en el pulmó esquerre", "vessament pleural esquerre" i un "petit focus de contusió pulmonar".
L’informe mèdic indica també que Igor Portu té "hematomes a tot el tòrax anterior i posterior" i a la columna vertebral i que el seu ull esquerre presenta hematomes i hemorràgia interna. A més, pateix dispnea (dificultat per a respirar) i un "important emfisema (inflor produïda per aire en el teixit pulmonar) subcutani que s'estén des de nivell cervical fins a nivell pélvic".
L'informe de l'hospital també indica que "el pacient refereix cops amb punys i puntades a la cara, tòrax i abdomen i extremitats inferiors" i que els seus genolls i turmells estan "estables amb múltiples hematomes, erosions i abrasions".
Segons la versió oficial, difosa per l’Agència Efe, Igor Portu es va produir ell mateix les citades lesions durant el seu arrest, durant el qual "va oposar gran resistència".